WELCOME TO NEDDY'S BLOG....WELCOME TO NEDDY'S BLOG....WELCOME TO NEDDY'S BLOG.... WELCOME TO NEDDY'S BLOGt

Friday, December 7, 2012

NASI AMBENG di Hari Jumaat

Assalamualaikumm....

 Jumaat 7 Disember 2012

Pagi            - Hantar assigment kt UPM
Tengahari   - LUNCH : NASI AMBENG
Petang        - Majlis Penutup Program @ BERJAYA


Hari ni pagi-pagi lagi dah keluar pergi University Putra Malaysia (UPM) untuk hantar assignment terakhir untuk Semester 6 ini.Alhamdulillah. Walaupun sedang busy dengan macam-macam program  sekaligus... Tapi masih mampu untuk siapkan assignment ON TIME!. Sudah semestinya, semua kekuatan ini datang dari izinNya dan doa dari Family...

After submit asignment, try sms my niece yg belajar kt UPM tanya dia 'kt mana?' ~ si gadis cun Natasha Alia or we all just panggil dia Along Tasha... then dia reply ckp 'baru habis class nak pergi KLCC'. So dh alang2 KLCC tu dh dekat dgn my office terus la angkut dia skali and hantar ke KLCC.

~ Along Tasha~

Hari ni lunch kami ditaja oleh Kak Lyna.... Alhamdulillah... Kak Lyna ni adalah lecturer di tempat kerja saya.. Okeyh! we all makan nasi ambeng (Nasi Ambeng Wak Minah) .... nasi ambeng okay, bukan nasi ambo or nasi ambang.. Pernah dengar tak pasal nasi ambeng ni?? Oh okay, honestly saya pun baru tau pasal nasi ambeng ni. Memula nak sebut nama nasi ni pun rasa agak kekok. Yela... biasa selalu sebut nasi kerabu, nasi dagang or nasi minyak je... Kak Lyna belanja untuk 28 Orang peserta TG . 4 Orang Staff dan 1 Lecturer (total : 33 orang) Semoga rezeki kak lyna dimurahkan olehNya dan diberkati selalu..Aminn..

Kak Lyna ~ semoga dimurahkan rezeki. :)

Ini adalah perkenalan pertama saya dengan nasi ambeng... Memula tgk rupanya mcm lebih kurang nasi kerabu.... **sekali tengok okay.. dua kali tengoh, eh lain laaa.. ada nasi putih, ada ayam gorang, ikan masin, "tempe, kacang goreng, bihun gorang, sayur sikit," (digaul bersama) dan ada mcm kelapa goreng/kerisik gituw... (mcm la kelapa goreng tp tak pasti dia masak kelapa tu mcm mana) haihh sorry la kalau tersilap ye hihihi (failed la). Semua lauk tu diasingkan dengan satu lapisan daun pisang. So kt bawah nya nasi putih, kemudian daun pisang dan diatasnya lauk pauk dan diletakkan didalam bekas. (mungkin ni cara hidangan moden masa kini utk senangkan penggemar nasi ambeng) Tp dalam banyak2 lauk/makanan yang dicampur kt atas tu, saya yg berdarah Cik Siti Wan Kembang ni hanya 'reti' makan nasi putih, ikan masin dan ayam goreng sahaja... Tp sekurang-kurangnya saya tau Nasi Ambeng tu mcmana kan... Tapi semua my students cakap sgt best!!.. Puas hati tgk dorg makan berselera... (^______^)

                                           
                                                             Nasi Ambeng Wak Minah
                                             So sape2 yang berminat nak order boleh call 
                                     kt nombor diatas ye. Diorang ada service delivery lagi.. (^_^) 


Ika dengan Bihah (my staff) ckp Nasi Ambeng ni ada banyak versi...pada asal nya Nasi Ambeng ni dimakan dalam dulang yang besar dan dimakan beramai-ramai... Nasi Ambeng ni jgk makanan tradisi masyarakat yang berketurunan Jawa...Boss saya cakap, orang Jawa ni kulit diorg cantik,licin dan lembut sebab selalu makan tempe.. Tempe tukan dari bahan soya.. Ermm mungkin betul jugaklaa. sebab my friend yang berketurunan Jawa tu sangattt cantik dan kulit dia walau tak seputih mana, tapi sangat gebu dan licin. Honestly saya memang jeles tgk kulit dia okay..

Okay Nasi Ambeng ni biasanya sering dihidangkan pada majlis-majlis kenduri. Cara makan (didalam dulang dan beramai2) ini diamalkan oleh masyarakat Melayu Jawa mungkin bagi mengeratkan silaturahim.. 

Nasi Ambeng - Tradisonal



No comments:

WHO VIEW ME.....

get this widget here