WELCOME TO NEDDY'S BLOG....WELCOME TO NEDDY'S BLOG....WELCOME TO NEDDY'S BLOG.... WELCOME TO NEDDY'S BLOGt

Wednesday, December 19, 2012

Straight A's! Congratulations Adik Fifi.

سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Assalamualaikum.....


The difference between a successful person and others is not a lack of strength, not a lack of knowledge, but rather a lack in will - Vince Lombardi


Jutaan tahniah buat my niece Ain Hafeeza Feetreyna atau we all just panggil dia Adik Fifi diatas kejayaan mendapat straight A's in PMR. Kejayaan ini adalah dengan izin dari-Nya dan hasil usaha dan ketekunan adik fifi serta doa dari semua. Alhamdulillah.. Sentisa bersyukur dengan semua pemberian dan kurniaan dari Yang Maha Esa. 



Fifi (wearing the blue kurung) with her friends.. Congrats All.

" Setiap manusia pernah merasai kejayaan dan juga kegagalan dan setiap kejayaan dan kegagalan yang dirasai oleh manusia mempunyai hikmah dan pengajarannya yang tersembunyi disebaliknya.........teruslah menjadi yang terbaik dimata Pencipta dan hambanya... "

She deserved to get straight A's. Yes!! Always pray for your success and happiness. Learn as much as you can while you are young, since life becomes to busy later. Dear, learning is a lifetime process, but there comes a time when we must stop adding and start updating.... (^_^)



The purpose of learning is growth, and our minds, unlike our bodies, can continue growing as we continue to live.....

Congrats again Adik Fifi, (8 A's)  Cik Ha and the whole family Papa & Mama very proud of u. Be a good girl, good daughter and good muslimah... Keep it up. Where ever you go, dont forget where you came from. Just be yourself....keep learning and keep trying to be a good person..

LOVE!!!


Monday, December 17, 2012

Masa itu makin hampir


سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Assalamualaikum....

Tinggal beberapa hari lagi untuk kita tinggalkan tahun 2012.. tahun yang penuh makna..seperti tahun-tahun yang lepas juga... (^___^)

MASA ITU rasanya makin tiba....Semoga Allah mempermudahkan segala urusan dan segala yang dirancangkan....Banyak perubahan yang bakal berlaku sepanjang tahun depan ~ 2013.... Penghijrahan yang telah lama dinantikan dan diimpikan. InsyaAllah. Rasanya seluruh keluarga akan merestui penghijrahan ini. Dalam masa yang sama juga, pasti ada hati yang akan terluka dan terasa. Semoga Allah memberi seribu kefahaman kepada mereka yang tidak mengerti.

Sometimes the best thing to do is just let it go. Instead of hurting yourself over & over again trying to make things better when they aren't anymore & when that person don't realize how much they've hurt you, it's better if they figure it out themselves. Start a new life ~ 2012. New vision. new place. with a new team. InsyaAllah.

Biasanya setelah penghijrahan akan ada banyak dugaan dan halangan, saya sudah bersiap sedia untuk menghadapinya...Kerana selepas penghijrahan itu, insyaAllah akan ada penghijrahan yang lain pula dalam hidup saya. Jika diizinkan olehNya.



Semoga segala perancangan kami akan direstui oleh Nya. 
InsyaAllah.

Dalam masa yang sama juga, insyaAllah....me and my sister Anggerek akan berhijrah ke tempat lain. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan my sister yang sedang dalam proses pembelian rumah  pertama nya di Seri Kembangan. 




Allah yang menentukan segalanya, tanpa sebarang perancangan, kebetulan yang tidak pernah kami jangkakan...Dia telah mempermudahkan penghijrahan awal yang bakal saya lakukan tahun depan. Alhamdulillah....

InsyaAllah.....

PETUA DIDIK ANAK PINTAR


Assalamualaikum....

Tadi masa kat office dok usha-usha facebook-kerja ternampak ada sorang ex-student post petua ni. Hati tertarik untuk copy dan share kat sini. Petua yang pertama dan kedua tu memang saya dah selalu dengar, tapi petua yang ketiga dan keempat tu tak pernah saya dengar.

Kalau ada rezeki, sekurang-kurangnya boleh saya jadikan petua-petua ni sebagai salah satu panduan untuk mendidik anak. Semakin umur meningkat dan melihat bagaimana dunia sekarang, dan lihat didikan kakak2 terhadap anak-anak mereka, ada perkara yang boleh saya jadikan panduan.
InsyaAllah. Siapa yang tak nak anak-anak yang pintar dan beriman kan.. (^__^)



Awal Disember ini, my niece Shawaltul Najwa (Bee -14 tahun)..Anak kedua kepada kakak ke-3 ku meluahkan hasrat untuk 'melabuhkan' pemakaian tudung. Kebiasaan wanita bertudung (temasuk saya) memakai tudung hanya sekadar tutup kepala untuk memastikan tidak nampak rambut dan leher, tetapi tidak terlalu mementingkan bahagian-bahagian yang lain. 

Last week bila keluar shopping dengan dia, dia dah mula pakai tudung labuh (pemakaian shawl dilabuhkan ke bahagian paras pinggan), biasanya saya akan betul2 kan tudung dia bila nampak dia pakai tudung kurang kemas, tapi hari tu saya biarkan sahaja. Cuma bila berkesempatan saya akan bagi tips dan cara pakai tudung labuh yang lebih selesa untuk dia gaya kan.. Sejuk mata dan tenang hati saya bila melihat Bee macam tu. 
Semoga Allah memelihara dan memberikan hidayah kepada kami semua..

Alhamdulillah. Niat dan Hijrah Bee sedikit sebanyak terkesan pada hati saya yang kadang-kadang tidak menitik beratkan perkara tersebut. InsyaAllah, akan berusaha memperbaiki tentang amalan pemakaian tudung yang betul.


Bee, Anggerek & me

Semoga amalan ini diteruskan sehingga ke akhir hayat. InsyaAllah.


Friday, December 14, 2012

TARIKH CANTIK ISLAM 1.2.34H

14.12.2012 bersamaan 1.2.34 Hijrah


1.2.34 Hijrah...
pada hari PENGHULU segala hari.. 
Alhamdulillah...


Tuesday, December 11, 2012

Happy Birthday My Dearest Niece Eeka


A Very Happy Birthday 
to My dearest niece Eeka.

11.12.12
11 years old

May Allah Ease in every difficult thing
May all your dreams and wishes come true darling!
With each year ILOVEYOU more and more and moreee.
Forever LOVE...





Friday, December 7, 2012

NASI AMBENG di Hari Jumaat

Assalamualaikumm....

 Jumaat 7 Disember 2012

Pagi            - Hantar assigment kt UPM
Tengahari   - LUNCH : NASI AMBENG
Petang        - Majlis Penutup Program @ BERJAYA


Hari ni pagi-pagi lagi dah keluar pergi University Putra Malaysia (UPM) untuk hantar assignment terakhir untuk Semester 6 ini.Alhamdulillah. Walaupun sedang busy dengan macam-macam program  sekaligus... Tapi masih mampu untuk siapkan assignment ON TIME!. Sudah semestinya, semua kekuatan ini datang dari izinNya dan doa dari Family...

After submit asignment, try sms my niece yg belajar kt UPM tanya dia 'kt mana?' ~ si gadis cun Natasha Alia or we all just panggil dia Along Tasha... then dia reply ckp 'baru habis class nak pergi KLCC'. So dh alang2 KLCC tu dh dekat dgn my office terus la angkut dia skali and hantar ke KLCC.

~ Along Tasha~

Hari ni lunch kami ditaja oleh Kak Lyna.... Alhamdulillah... Kak Lyna ni adalah lecturer di tempat kerja saya.. Okeyh! we all makan nasi ambeng (Nasi Ambeng Wak Minah) .... nasi ambeng okay, bukan nasi ambo or nasi ambang.. Pernah dengar tak pasal nasi ambeng ni?? Oh okay, honestly saya pun baru tau pasal nasi ambeng ni. Memula nak sebut nama nasi ni pun rasa agak kekok. Yela... biasa selalu sebut nasi kerabu, nasi dagang or nasi minyak je... Kak Lyna belanja untuk 28 Orang peserta TG . 4 Orang Staff dan 1 Lecturer (total : 33 orang) Semoga rezeki kak lyna dimurahkan olehNya dan diberkati selalu..Aminn..

Kak Lyna ~ semoga dimurahkan rezeki. :)

Ini adalah perkenalan pertama saya dengan nasi ambeng... Memula tgk rupanya mcm lebih kurang nasi kerabu.... **sekali tengok okay.. dua kali tengoh, eh lain laaa.. ada nasi putih, ada ayam gorang, ikan masin, "tempe, kacang goreng, bihun gorang, sayur sikit," (digaul bersama) dan ada mcm kelapa goreng/kerisik gituw... (mcm la kelapa goreng tp tak pasti dia masak kelapa tu mcm mana) haihh sorry la kalau tersilap ye hihihi (failed la). Semua lauk tu diasingkan dengan satu lapisan daun pisang. So kt bawah nya nasi putih, kemudian daun pisang dan diatasnya lauk pauk dan diletakkan didalam bekas. (mungkin ni cara hidangan moden masa kini utk senangkan penggemar nasi ambeng) Tp dalam banyak2 lauk/makanan yang dicampur kt atas tu, saya yg berdarah Cik Siti Wan Kembang ni hanya 'reti' makan nasi putih, ikan masin dan ayam goreng sahaja... Tp sekurang-kurangnya saya tau Nasi Ambeng tu mcmana kan... Tapi semua my students cakap sgt best!!.. Puas hati tgk dorg makan berselera... (^______^)

                                           
                                                             Nasi Ambeng Wak Minah
                                             So sape2 yang berminat nak order boleh call 
                                     kt nombor diatas ye. Diorang ada service delivery lagi.. (^_^) 


Ika dengan Bihah (my staff) ckp Nasi Ambeng ni ada banyak versi...pada asal nya Nasi Ambeng ni dimakan dalam dulang yang besar dan dimakan beramai-ramai... Nasi Ambeng ni jgk makanan tradisi masyarakat yang berketurunan Jawa...Boss saya cakap, orang Jawa ni kulit diorg cantik,licin dan lembut sebab selalu makan tempe.. Tempe tukan dari bahan soya.. Ermm mungkin betul jugaklaa. sebab my friend yang berketurunan Jawa tu sangattt cantik dan kulit dia walau tak seputih mana, tapi sangat gebu dan licin. Honestly saya memang jeles tgk kulit dia okay..

Okay Nasi Ambeng ni biasanya sering dihidangkan pada majlis-majlis kenduri. Cara makan (didalam dulang dan beramai2) ini diamalkan oleh masyarakat Melayu Jawa mungkin bagi mengeratkan silaturahim.. 

Nasi Ambeng - Tradisonal



Thursday, December 6, 2012

ASSIGNMENT (SEMESTER 6)


SEMESTER 6... SUPER MENCABAR

Memandangkan sepanjang Semester 6 ni berlangsung merupakan musim-musim yg super duper busy, so semua assignment dibuat dan diselesaikan pada saat-saat akhir. 

Seperti biasa, bila dah dibuat pada saat akhir, itu pun curik2 buat masa lunch hour dan sambung lagi kt rumah lepas balik kerja. Tapi lumrah lah kalau dah balik rumah automatik otak dan badan pun dah set untuk berehat... Otak akal fikiran beku sebeku-beku nyaa...

Hari ni cuba selesaikan semua assignment.. Alhamdulillah, berjaya selesaikan. Esok hantar kt UPM. Hope lecturer berhati lembut masa check asgmt ni. Walaupun last minute, tp saya tak buat cincai okay prof. Sebab saya buat betul-betul la, saya orang terakhir yang siap asgmt semester ni...
hehehe 



Assignment yang sudah siap tunggu untuk di 'binding'...



                                                                      DONE!!!

                                                                  Alhamdulillah......


Wednesday, November 28, 2012



Happiness is not something ready made. 
It comes from your own actions.





Monday, November 12, 2012

Teater : Tun Siti Hasmah


Tempat                    : Istana Budaya
Tarikh                     : 11.11.12
Masa                       : 8.30 malam
Penerbit Eksekutif   : Datin Paduka Umie Aida
Pengarah                 : Erma Fatima


DARI HATI SEORANG PEREMPUAN
Bermadu dengan perempuan lain, perit rasanya
Bermadu dengan rakyat, walaupun pahit tapi ada nikmatnya...




Pada hari Ahad lepas, me and my sister meluangkan masa untuk menonton Teater Tun Siti Hasmah. Memandangkan kami sudah agak lama tidak membuat aktiviti 'menonton teater' ni selepas teater Tun Dr Mahathir dan  NATRAH, jadi kami meluangkan sedikit masa untuk ke Istana Budaya menonton teater mengenai kisah hidup isteri kepada mantan Perdana Menteri Malaysia yg ke-4 ini.

Dibintangi oleh Lisa Surihani dan Nazim Othman (watak Tun Siti Hasmah dan Tun Dr Mahathir ketika muda) serta Eja dan Isma Daniel (watak Tun Siti Hasmah dan Tun Dr Mahathir ketika tua). Turut dibintangi oleh pelakon-pelakon tambahan lain seperti Syani, Radhi Othman (Orang kampung) Anne Abdullah (Nurse) Dira Abu Zahar (Marina dewasa) Azizah Mahzan (Kakak Tun Siti Hasmah), Mahmud Ali Bashah (Ahli Politik). Isma Daniel yang pernah membawakan watak 'Tun' seperti sudah menjadi 'diri sendiri' untuk teater ini. Wataknya sangat 'menjadi dan hidup' sebagai 'Tun".

Teater ini dimulakan dengan menceritakan detik-detik pertemuan diantara kedua-dua "Tun" semasa belajar. Cabaran awal Tun sebagai seorang Doktor yang dihantar bertugas dikawasan pedalaman. Kemudian cabaran sebagai seorang wanita, ibu dan isteri kepada ahli politik yang mempunyai semangat tinggi untuk memperjuangkan nasib bangsanya sendiri. Paling utama adalah bagaimana Hati Seorang Perempuan yang menjadi isteri kepada Bapa Pembangunan kita iaitu Perdana Menteri (PM) Malaysia yang ke-4 ketika saat-saat getir suaminya menghadapi cemuhan,fitnah dan tomahan ketika memegang jawatan sebagai PM selama 22 tahun pemerintahannya. Ketabahan dan kekuatan semangat seorang perempuan disebalik kejayaan dan kekuatan seorang 'lelaki paling penting' dalam negara pada era pemerintahan Tun Dr Mahathir adalah Tun Dr Siti Hasmah. Disebalik kejayaannya, ada sekeping Hati Seorang Perempuan yang kuat dan sanggup bekorban sepanjang zaman muda nya demi cintanya kepada seorang lelaki dan cintanya kepada bangsa dan negara.....




Sesi tandatangan dan bertemu penonton. 
Lisa Surihani dan Nazim Othman


 With my sis  - Anggerek.




Kalau berminat nak pegi tengok, boleh tempah tiket kt Istana Budaya-Ticket2u. Tempah je online dan buat bayaran dalam masa 3 hari ok. (^__^).

Harga tiket : Jumaat & Sabtu Malam - RM35, 75,95, 125, 185, 305
                     Selain Jumaat & Sabtu Malam - RM35, 55, 75, 105, 155, 305

Tarikh ditayangkan : 9 -19 November 2012
Tempat                    : Panggung Sari, Istana Budaya
Masa                       : 3.00petang & 8.30malam





Psssstttt  : Gossip sikit, semalam Hans Issac datang dengan Neelofa masa tgk Teater ni.. Ehemmm. Kemain lagi.


Tuesday, November 6, 2012

Adam dan Hawa (Drama Episod)


Tonton Adam & Hawa Secara Online




Fenomena Adam dan Hawa untuk diri saya bermula dari my sis & niece. Mula-mula memang tak interested langsung nak follow cerita ni walaupun selepas dah habis baca Novel Adam dan Hawa yg my sis beli. Memandangkan masa episod Adam dan Hawa ni bermula, hidup saya tersangat'lah busy dan rasa macam tak ada harapan langsung nak follow. Mana tak nya, dari pagi ke pagi kerja. Bila ada free time kena buat assignment dan study. Tapi satu hari tangan ni gatal nak click dekat link my niece punya blog (ada mcm-mcm drama disini). Mula dari hari tu, hidup rasa macam tak lengkap bila tak tengok episod hidup "Adam dan Hawa".


SINOPSIS DRAMA ADAM DAN HAWA

Kisah Adam dan Hawa adalah mengenai Ain Hawani atau Hawa, seorang ramaja lepasan SPM yang bekerja semantara sebagai guru tadika di taman didikan kanak-kanak milik kakak kepada Adam Mukhriz. Hawa dan Adam telah berkenalan dan akhirnya berkawan.

Adam seorang lelaki kacak dan playboy yang bekerja sebagai juruterbang. Pada suatu hari Hawa dan Adam telah ditangkap berkhalwat selepas difitnah oleh seseorang yang mempunyai perasaan dengki terhadap hubungan mereka.

Hawa bagaimana pun tidak boleh menerima ketentuan apabila dia dipaksa khawin dengan Adam dan keluarga. Hawa membenci Adam dan dia telah melanjutkan pelajaran ke luar Negara. Setelah pulang ke Malaysia, Adam masih mengharapkan cinta daripada isterinya itu, namun Hawa masih ego.



Tarikh mula    : 27 Ogos 2012
Hari                : Isnin - Khamis 
Masa               : 10.00 malam
Channel          : Mustika HD, Astro
Pengarah        : Mohd Feroz Abdul Kader
Pelakon Utama : Aaron Aziz, Nadiya Nisaa


Nak tengok Adam & Hawa online....Klik link kat bawah ni..

EPISOD 1
EPISOD 2
EPISOD 3
EPISOD 4
EPISOD 5
EPISOD 6
EPISOD 7
EPISOD 8
EPISOD 9
EPISOD 10
EPISOD 11
EPISOD 12
EPISOD 13
EPISOD 14
EPISOD 15
EPISOD 16
EPISOD 17
EPISOD 18
EPISOD 19
EPISOD 20
EPISOD 21
EPISOD 22
EPISOD 23
EPISOD 24
EPISOD 25
EPISOD 26
EPISOD 27
EPISOD 28
EPISOD 29
EPISOD 30
EPISOD 31
EPISOD 32
EPISOD 33
EPISOD 34
EPISOD 35
EPISOD 36
EPISOD 37
EPISOD 38
EPISOD 39
EPISOD 40
EPISOD 41
EPISOD 42
EPISOD 43
EPISOD 44
EPISOD 45
EPISOD 46
EPISOD 47
EPISOD 48
EPISOD 49
EPISOD 50
EPISOD 51
EPISOD 52
EPISOD 53
EPISOD 54
EPISOD 55
EPISOD 56
EPISOD 57
EPISOD 58
EPISOD 59
EPISOD 60
EPISOD 61
EPISOD 62
EPISOD 63
EPISOD 64
EPISOD 65
EPISOD 66

Siapa yang ada Astro kt rumah boleh la langgan Astro Pakej Mustika atau Astro B-yond HD.
(^_^)




Monday, November 5, 2012

Saturday, November 3, 2012

Kehadirannya Penantian Terindah - Hannan


Assalamualaikum...

Pada 30 Jun 2012 Aina (isteri my nephew) selamat melahirkan seorang Puteri yang diberi nama Nur Farhah Hannan binti Mohd Fahmi. Dengan kehadirannya lengkap la sudah 7 keturunan Cina dari sebelah Papa. Kehadirannya begitu dinantikan memandangkan Baby Hannan merupakan Cicit pertama Mama dan Papa. Alhamdulillah, dalam umur Papa menjangkau 70 tahun dan Mama 69 tahun pada tahun ini, mereka masih diberikan peluang oleh-Nya untuk menatap wajah Cicit sulung mereka.

Seluruh keluarga menyambut kehadiran Baby Hannan dengan penuh kesyukuran dan kegembiraan yang tidak terkata. Makin terharu bila lihat wajah Mama dan Papa yang sangat gembira memangku cicit sulung mereka. (^__^)


Hannan With Nyang & Tok Nyang Hari Raya Aidiladha 1433H
(26 Okt 2012)



Hannan with Mak Tok 
(my sister)


Hannan with Tok Ayah
(my BIL)


Hannan with her Abah & Mummy 


Hannan's first Syawal


Hannan with NannyNad


Hannan with NannyAnn, NannyNad & her Mak Usu



Hannan pakai baju Nanny Nad beli. Comel.





 Farhah Hannan 3 months
Makin Hari makin comel..makin menawan...makin NannyNad rindu...


Hannan, Mummy & Tok Nyang


03 Nov 2012

Thursday, November 1, 2012

31 Okt. Hari yang dinanti.


........Continue

Tarikh 31 Okt ini menjadi ingatan saya sejak sebulan yang lepas memandangkan Peserta Program Pelancongan akan datang ke KL dan berdaftar pada hari ini. Perasaan bercampur baur... Risau.Happy. Excited.Cemas. Macam-macam rasa dan perasaan ada sepanjang sebulan ni. Dalam tempoh sebulan ni jugak, bermacam masalah dan dugaan yang timbul. Walaupun masih penat kesan dari BER-Holiday ke Sabah selama 5 hari dan baru saja sampai di KL semalam, tapi terpaksa kuatkan hati dan badan untuk bekerja dan menyambut kedatangan peserta (nanti update mengenai percutian bila dah free k).

Peserta dari Sandakan tiba lebih awal iaitu pada 29 Okt. Hari ini peserta dari Hulu Terengganu, Johor, Melaka, Sabak Bernam dan juga Perlis tiba pada pukul 2.00pm dan kami sambut di KL Sentral.

Jutaan TQ.TQ.TQ pada my staf Nabihah sebab sangat-sangat komited dengan kerja dan bersabar dengan semua dugaan dan cabaran sepanjang saya tiada di ofis. Jutaan TQ.TQ.TQ jg pada Yeen, sebab terlalu banyaakkkkkkk menolong Nabihah dan My Mr Bos sepanjang saya ber-holiday. Walaupun sepanjang ber-holiday hati rasa tidak senang, tapi masih dapat diketepikan bila saya tau Yeen akan tolong Nabihah dan My Mr Bos. Kadang-kadang orang yang tak ada kena mengena lebih bertanggungjawab dan ikhlas membantu dari orang yang sepatutnya membantu disaat diperlukan. Tanpa kami meminta bantuan, Yeen bertanya dan menghulurkan bantuan. Alhamdulillah, Dia 'menghantar' orang untuk membantu dan Dia mempermudahkan segalanya. Sejak 29 Okt sehingga ke hari ini 31 Okt, Yeen kehulu-kehilir cuba membantu sebanyak mana yang boleh. TQVM Yeen. Nabihah juga makin cekap dan makin boleh diharap. (^__^)

Peserta yang datang juga pada mata kasar nya sangat baik dan mungkin senang diuruskan. Ada macam-macam ragam dan macam-macam budaya. Harap nanti semuanya akan okay hingga ke hari terakhir. InsyaAllah.

Hari ini, beberapa masalah tiba-tiba muncul, dan Alhamdulillah dapat diselesaikan dengan tenang. Hari ni juga, dapat saya dan MRK tau siapa yang betul-betul ikhlas, siapa yang selfish, siapa yang cakap tak serupa bikin dan siapa yang sanggup bersusah dan senang bersama. (^___^)

2.00pm      : Meet & Greet @ KL Sentral
3.00pm      : Bertolak ke Asrama (Ukay Perdana - Spring Ville)
4.00 - 5.00pm : Pendaftaran & Pembahagian Bilik
5.00pm      : Minum Petang
8.00pm      : Makan Malam
9.00pm      : Taklimat dari pihak hostel/pengangkutan & PTMC


Alhamdulillah Ya Allah Kau Permudahkan Segala Urusan Kami Pada Hari Ini.

*Esok ada Introduction dengan peserta*


                                                                                                                                     to be continue........


Thursday, October 25, 2012

Dejavu D' Kinabalu

Semalam (24 Okt 2012) my niece Adik Ct Nadya datang KL. Pick up dia di Bas Station Pekeliling dalam pukul 1.00 tengahari, then bawa dia kt my office dulu. Lunch together2 with MRK. Buat keje macam lipas kudung sebab nak make sure siap sebelum pukul 6.30petang. Otw balik kerumah jalan jem yang amat kt Jalan DUKE. Semua orang rushing balik rumah sebab nak balik kampung kot. 

Oh tahun ni saya belum berkesempatan utk balik ke kampung halaman tercinta untuk meraikan Hari Raya Qorban dgn Mama + Papa. InsyaAllah, tahun depan balik. Sebenarnya dah bertahun jugak la saya tak balik sambut Aidiladha kt kampung memandangkan ada family member yang lain turut beraya di sini.. Yang pasti menu dipagi raya yang dimasak oleh Kak Nor tidak kurang hebatnya berbanding menu di kampung. Cuma suasana raya tidak terasa sangat dan tak dapat makan daging Qurban yang fresh la dan tanpa Mama + Papa tersayang buatkan hati kesayuan sikit bila dengan Takbir Raya... (^_^)

After maghrib keluar dinner dengan my sister Anggerek dan my niece Adik Ct Nadya. After dinner, bermula la acara packing barang-barang dan sesi update check list untuk ke Negeri Di Bawah Bayu pada 26 Okt 2012 nanti..... Perancangan on the spot yang tak pernah kami buat..... Nasib kami baik sebab masa tengah berborak-borak dan tercetus idea untuk ber-holiday ke Negeri Sabah, kebetulan masa tu harga tiket Air Asia sangat murah. Kami ambil pakej Air Asia Go siap dengan hotel. Alhamdulillah, rezeki kami. Saya akan pergi berempat.. My sister Anggerek, my nieces Along Aina dan Adik Ct Nadya... Rasanya badan je yang ada kt semenanjung sekarang ni, jiwa dan raga dah berada di Negeri Di Bawah Bayu dah... 

Tetiba excited nak belajar cakap bahasa Sabah... Ada sorang lecturer kt PTMC ni kawen dengan orang Sabah, so dia pandai la bahasa Sabah, sempat la jugak blajar-blajar dengan dia 2-3 patah perkataan Sabah.... Hehehe.. tp Slang memang failed la. Mcmana la ore kelate nak kecek Sabah bahhh...

Kat bawah ni contoh-contoh bahasa Sabah yang sempat belajar.

 bilang - cakap, berkata - Siapa bilang?
* cincai - tidak teratur - jangan buat karja(kerja) cincai
* limpang - baring
* limpas - lepas(masa), atau lintas (seberang)
* lugai-lugai - tak tentu arah
* lilipan - lipan
* ndak/inda - tidak
* ping - ais
* poncit - pancit
* semberana - sengaja
* sikang - sudu
* sigup - rokok
* sikul - sekolah
* aisboks - peti sejuk
* bubut - kejar
* palui - bodoh
* sot - gila
* ngam-ngam - sesuai
* silaka - Celaka
* mem - ibu
* bos - bapa
* jambu - jelita
* mangkali - berangkali
* diorang - mereka






Sejarah Bendera Negeri Sabah


Hope kenangan bercuti di Sabah akan memberikan seribu pengalaman yang bermakna untuk saya dan family. Memandangkan ini adalah pengalaman pertama saya ke Sabah, so banyak perkara yang saya nak cuba. Tapi aktiviti di pulau, makanan laut dan shopping adalah aktiviti wajib kami bila tiba disana...
Nampaknya untuk tahun ini kami BER-DEJAVU D' KINABALU la pulak.. (^_^)

Salam Aidiladha 1433 untuk semua umat ISLAM...

Tuesday, October 16, 2012

SPRING VILLE APARTMENT


Assalamualaikum...


Pada entry yg lepas saya ada bagitau yang kami akan 'menerima' pelajar-pelajar dari POLITEKNIK kan.. Okay mereka datang kesini untuk mengikuti Program Pelancongan selama lebih kurang sebulan lebih. Pihak kami perlu sediakan tempat penginapan, makan (5x Sehari) dan juga pengangkutan dari tempat penginapan ke tempat belajar di PTMC.

Kami tempatkan peserta program ini di Spring Ville Apartment, Ukay Perdana, Kuala Lumpur. Kami telah bekerjasama dengan Puncak Jaya Property (PJP) bagi menyediakan penginapan (ASRAMA) dan juga pengangkutan. Allhamdulillah, Dia mempermudahkan segala urusan kami. PJP telah menyediakan perkhidmatan HOSTEL ini sejak bulan Januari 2012. Dengan adanya perkhidmatan sebegini, memudahkan lagi Institut2 seperti kami menyediakan latihan dan penginapan yang selesa untuk peserta program/kursus selepas ini.


Pangsapuri Spring Ville Ukay Perdana, Jalan UP 1/8, Ukay Perdana,68000 Ampang, Selangor.




Banyak IPTS yang telah bekerjasama dengan PJP untuk penempatan pelajar mereka di SPRING VILLE APARTMENT (SVA) . Di  SVA ini juga turut disediakan kemudahan seperti kolam renang, surau, gim (belum beroperasi) dan lain-lain lagi.


Swimming pool di tingkat 4.... ada masa boleh bawa my niece pegi 'usha' tempat ni...




Asrama dibawah penyedilaan PJP juga turut disediakan Guard dan juga WARDEN. PJP juga turut menyediakan perkhidmatan pengangkutan (bas/van) untuk membawa peserta program dari Asrama ke tempat belajar. Setiap peserta yang tinggal di Asrama ini juga perlu mematuhi peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak PJP dan juga pihak kami. 

Lega sangat bila tau ada guard dan warden yang akan menjaga peserta kami sepanjang masa, sekurang-kurangnya keselamatan mereka terjamin. (kecuali mereka yg cari pasal). Harap-harap tidak ada perkara yang tak elok terjadi sepanjang program tersebut berlansung. Pelajar juga tidak dibenarkan pulang ke Asrama melebihi dari waktu yang telah ditetapkan. (itu yang saya sukaaa...heee)



Block C untuk Asrama Perempuan
Block A untuk Asrama Lelaki



Monday, October 15, 2012

Berehat Sebentar.....





Berehat Sebentar Bersama.....Blog...

Semalam (Ahad) datang office dengan niat nak hantar Laptop aje sebab kononnya esok tu nak pergi KWSP, so tak payah la angkut beg Laptop yang dah sama besar dengan tuan nya ni bersama. Tapi bila sampai office macam biasa, seperti ada aura lain yang masuk dalam diri, terus duduk kt MEJAKERJAKU sampai pukul 6.00petang. Buat itu, buat ini...Adaa aje kerja yang nak disiapkan.

Balik rumah (bawa balik laptop sekali) sambung lagi buat kerja office sampai la pukul 12.30pagi. Niat hati nak 'FREE' dari buat kerja Office di hari minggu hanyalah anganan. Tapi nak buat macamana, bila balik rumah la ingat semua benda, idea datang mencurah-curah pulak. Rasanya ramai kot yang jenis perangai macam tu kan. Haihh kerja mengalahkan company ni ana yang punya pulak kan....Tapi takpela, kerja kerana Allah...Alhamdulillah...

Pelajar Politeknik dari Semester lepas.
Semua LULUS dengan CEMERLANG

Hujung bulan ni (31 Okt) , Alhamdulillah pelajar dari POLITEKNIK akan berdaftar di PTMC untuk mulakan Kursus Pemandu Pelancong di ILP kami. So.. bermula dari tarikh itu mungki hidup kami (nabihah, MRK, Ika Riana dan saya laaa) akan mula huru-hara... Hope semua peserta yang datang mempunyai perangai/sahsiah diri yang baik2 dan senang di handle.. 

Dihari peperiksaan akhir Pelajar/Lecturer dari POLITEKNIK
(bersama pelajar PTMC dan dari Lecturer Politeknik)

Tapi walau apapun dugaan, kami sudah bersedia... Yeaahhhh... Bak kati Mama Jasmin, setiap pengalaman (buruk/baik) itu adalah guru terbaik kita utk jadi yang TERBAIK di masa hadapan. 
Yes Mama! Dya akan sentiasa ingat tu...

With Mama Jasmin

Prof Dr Muhaya


Niat dan Redha Allah.


WHO VIEW ME.....

get this widget here